MAI: Aderarea deplină a României la SCHENGEN, în discuții „constructive”, dar fără o decizie finală în JAI sau la nivelul ministerelor de Interne

MAI: Aderarea deplină a României la SCHENGEN, în discuții „constructive”, dar fără o decizie finală în JAI sau la nivelul ministerelor de Interne
Sursa: Profimedia
Publicat: 07/11/2024, 12:22
Actualizat: 07/11/2024, 12:31

Ministerul Afacerilor Interne, condus de Cătălin Predoiu, a precizat joi că negocierile pentru aderarea României la Spațiul Schengen, inclusiv cu frontierele terestre, continuă într-un ton „constructiv” și „cu perspective bune”. Totuși, până în prezent, nu s-a luat o decizie formală la nivelul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) sau al ministerelor de Interne ale țărilor membre.

MAI a explicat că, de-a lungul acestui an, România a susținut intens dialogul cu partenerii europeni, având întâlniri oficiale și informale cu miniștrii de Interne din state membre, printre care Austria, Ungaria și Bulgaria.

Discuțiile privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen cu miniștrii de Interne din statele membre UE, în primul rând cu colegii miniștri din Austria, Ungaria și Bulgaria au continuat permanent pe toată durata acestui an atât în formate oficiale, cât și în cadrul unor întâlniri informale, la Viena, Budapesta, Sofia și Bruxelles.

Ministrul de Interne a precizat că discuţiile şi negocierile „sunt încă în curs, sunt constructive şi cu o bună perspectivă”, dar că nu există „deocamdată o decizie formală luată la nivelul Consiliului JAI sau la nivelul ministerelor de Interne”.

Toate aceste discuții au decurs foarte bine și constructiv pentru procesul de aderare, dar și pentru consolidarea frontierelor și combaterea migrației ilegale.

Față de proiecțiile și comentariile din spațiul public, precum și față de întrebările din mass-media, precizez faptul că discuțiile și negocierile sunt încă în curs, sunt constructive și cu o bună perspectivă, fără a exista deocamdată o decizie formală luată la nivelul Consiliului JAI sau la nivelul ministerelor de Interne, a adăugat MAI.

Ministerul a menționat sprijinul manifestat de autoritățile europene, inclusiv de comisarul austriac Brunner, care a afirmat recent în cadrul audierilor din Parlamentul European că susține „aderarea cât mai rapid cu putință” a României și Bulgariei la Spațiul Schengen cu frontierele terestre.

De asemenea, am ținut permanent legătura cu comisarul Ylva Johansson, cu alți oficiali europeni, dar și cu noul comisar Magnus Brunner, împreună cu care am avut o primă discuție la Viena încă din luna septembrie. Salut poziția domnului comisar Magnus Brunner exprimată recent la audierile din Parlamentul European, în cadrul cărora a exprimat sprijinul pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen cu frontiera terestră, cât mai rapid cu putință.

În ceea ce privește relațiile bilaterale, ministrul a menționat sprijinul acordat de Franța, în contextul vizitei recente a premierului Marcel Ciolacu de la Paris. (detalii AICI)

Am avut recent o întâlnire semnificativă cu ministrul francez de Interne, Bruce Retailleau, la Paris, unde Franța a reafirmat sprijinul pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, inclusiv cu frontierele terestre, cât mai rapid posibil, a precizat ministrul Cătălin Predoiu.

Marcel Ciolacu: „De sărbătorile pascale, românii vor călători fără controale la frontierele terestre”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi înaintea ședinței de Guvern că suntem la un pas de a scăpa de controalele la granițele terestre. „De sărbătorile pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen”, a susținut premierul.

Cred că va fi COREPER şi pe urmă, pe 13 decembrie, în Consiliul JAI se ia decizia pe baza votului COREPER. Va fi în martie, exact ca la aerian, pentru că sunt nişte softuri de implementat, o să îşi ia acest timp de trei luni. De sărbătorile pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen. (detalii AICI)

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu: România intră 100% în SCHENGEN anul acesta. În primul rând, ne ajută Dumnezeu!

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Am făcut calculul. Câți bani au primit Mihai Găinușă și Oana Paraschiv, din partea Antena...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Descoperirea care schimbă tot ce știm despre daci. Ce au găsit oamenii de știință care...
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în...
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori....
Ce s-a întâmplat cu „Prințul cu antemergător”, după ce s-a ţinut după o maşină de...
Conversație senzațională între Gigi Becali și Tzancă Uraganu: „Băi, să nu pui nasul pe…” Această...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Teren de 1.400.000 de euro, scos la vânzare de Black Friday. Care este noul preţ
"Înger drag!" Mama Nataliei, fetița de 10 ani ucisă în accidentul de la Timișoara, sfâșiată...
Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025: Aproximativ 5 milioane de seniori...
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
❗ Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare ❗
Israelul semnează un acord de 5 miliarde de dolari pentru achiziţia a 25 de avioane...
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Ema Uta explodează! Ce a scos-o din sărite pe vedetă, e legat de bani
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Haine transformate în surse de energie printr-o nouă tehnologie